Sequence 01.Still007

В селі Михайлевичі Дрогобицького району відбулось громадське обговорення щодо законності вирубки лісу в районі. В ньому взяли участь небайдужі мешканці села та оточуючих населених пунктів, керівництво Дрогобицького лісгоспу, представники облдержадміністрації та помічник нардепа Матківського Богдан Гальчишак.

Sequence 01.Still002

Ініціативу провести «схід села» та обговорити існуючу проблему взяла на себе Михайлевицька сільська рада, адже поступило звернення від громадського інспектора лісгоспу, колишнього майстра Василя Дмитришина. Останній заявив про неодноразову протизаконну вирубку лісів навколо цього села.

За словами Дмитришина, він декілька разів ловив на гарячому людей, які вантажили на машини дубовий ліс. «Я викликав міліцію, ці випадки були зафіксовані. Там був присутній лісничий Гаївського лісництва Ігор Пагутяк, який помагав той ліс грузити».

Сьогодні Дмитришин вже не працює в лісгоспі, він був звільнений минулого року і досі оскаржує це звільнення в суді. Він запевняє, що в лісовому господарстві пропрацював багато років і добре знає де вирубка йде законно, а де ні. «Я живу в Раневичах, я до вас не маю ніякого відношення. Тому я просто хочу донести до відома громади вашого села, що відбуваються протизаконні дії. Щоб люди знали, що так не має бути. У вас в лісництві близько 75 га землі, це зовсім невелика площа. Ті ділянки, які зараз вирубуються, зовсім не підлягають вирубці. У вас нема достатньо насаджень молодого лісу. Якщо ви зараз дозволите продовжити ту вирубку, то просто залишитесь без лісу».

Sequence 01.Still007

Після виступу Дмитришина слово надали представникам «Громадської ради», створеної при Львівській облдержадміністрації. Орест Кулинич ознайомив присутніх з законами, які регулюють діяльність лісового господарства в країні. Однак не пройшло й п’ятнадцяти хвилин, як розповідь перетворилась в емоційне кидання звинуваченнями в бік лісничих та керівництва Дрогобицького лісгоспу. Це вивело з рівноваги всіх присутніх та перетворило збори в балаган, де кожен кричав та обстоював свою думку, а громада села не надто розуміла, якою тут має бути її роль.

Тому пан Кулинич повідав людям те, що саме вони мають право впливати на такі рішення. «Вам завжди казали, що за вас хтось все вирішить. Але той час минув і ви, як громада, маєте впливати на ці речі. Ви і тільки ви в праві дозволяти чи забороняти вирубку лісу. Гроші за цей ліс могли б піти на ваше село, на ремонт дороги…»

Sequence 01.Still003

Врівноважено та доступно виступив перед присутніми голова Громадської ради при Львівській ОДА Степан Середа. Він доніс до присутніх інформацію про те, що сьогодні на плечі громади лягає багато важливих питань. «Ми виїжджали на місце вирубки, з нами був заступник голови адміністрації області. Ми ходили по лісу, оглядали ті ділянки, але нас як котят обвели кругом пальця лісники. Зрозуміти законність чи незаконність насправді дуже важко. Це питання, які потребують детального розуміння і постійного контролю. Ми всі повинні не бути байдужими, адже це стосується кожного з вас. Ми зі своєї сторони в адміністрації зробили все, що могли. Сенютка підписав розпорядження, згідно з яким інформація про ділянки, які підлягають санітарній чи вибірково санітарній рубці, повинна бути опублікована на сайті лісгоспу. Ви зможете знати, де планується вирубка і в якому об’ємі її продитимуть. Далі – справа за громадою, яка може дозволяти чи забороняти ту чи іншу рубку».

Представники Дрогобицького лісгоспу активно захищались та обстоювали свою правоту. Лісничий Ігор Пагутяк зокрема переконував нас в тому, що Дмитришин просто “мстить їм за звільнення, тому й шукає, до чого би вчепитись». Директор лісгоспу Василь Матяшовський переконував присутніх в тому, що вони для людей не вороги і діють виключно в рамках закону. “Ті випадки, коли були зафіксовані порушення, були певними упущеннями, за які винні уже були покарані. Нам була виписана догана від керівника управління лісового господарства Анатолія Дейнеки. Після цього таких випадків більше не було. Ми діємо в рамках закону і чим більше ми робимо, тим більше податків сплачуємо, в тому числі в місцеві бюджети».

Sequence 01.Still004 Sequence 01.Still005

Головний лісничий лісгоспу Василь Кінаш зі своєї сторони пообіцяв, що надалі інформування людей проводитиметься вчасно, щоб уникнути будь-яких непорозумінь та конфліктів. «Ми повідомляємо сільські ради про планові вирубки, а люди мають змогу дізнаватись таку інформацію в сільського голови. Також вона розміщується на сайті лісгоспу».

Sequence 01.Still006

Помічник депутата Верховної ради від нашого округу Богдана Матківського Богдан Гальчишак зобов’язався ініціювати депутатське звернення до Дрогобицького лісгоспу, щоб перевірити ефективність його роботи та отримати всю інформацію, необхідну для розуміння цієї ситуації. “Дуже добре, що нас тут зібралось так багато. Добре, що є дискусія. Але надалі потрібно добре контролювати наші з вами ліси і ту діяльність, яка в них проводиться, щоб все відбувалось в рамках закону».

Присутні ще довго сперечались та перекрикували одне одного. І згоди з таких питань навряд чи вийде дійти так швидко. Однак, обговорення дало перший результат – вклало в голови присутніх розуміння того, що саме від них залежить доля їхнього лісу. Той час, коли люди стояли осторонь всіх питань, допоки все вирішувалось без них, уже минув. Місцевим громадам надані нові права, однак від цього на їхні плечі лягає не менше обов’язків. Тому людям сьогодні потрібно проявляти активність, впливати на те, що відбувається в їхніх містах та селах, обстоювати законність господарської діяльності та спільно берегти природні ресурси свого краю. Бо сьогодні за нас цього ніхто не зробить.
Ніна ФЕДЬКО

Facebook Comments
About Author: Fedko Nina