В день чудового християнського свята, Йордана, Трускавець відзначив непересічну для міста подію, – відкриття першої в регіоні URBAN-бібліотеки. Яскрава, сучасна бібліотека відтепер буде відкритим простором не лише для читання, але й для перегляду та обговорення документальних фільмів, презентацій, реалізації культурних проектів та просто дружніх посиденьок за спілкуванням та поділом досвідом.

Такої бібліотеки немає в регіоні. Схожі проекти пробували реалізовувати у Львові, однак Трускавецька URBAN-бібліотека заслужено вирізняється поміж ними. Її директор, Віра Савка, запозичивши досвід європейських країн, виносила в голові ідею створення такої бібліотеки, поділилась нею з владою міста та написала проект, який виграв на конкурсі Фонду регіонального розвитку близько мільйона гривень.

Впродовж 2016 року проект завзято реалізовували. Старе, пропахле радянщиною, приміщення бібліотеки на Бориславській повністю відремонтували, звільнили від старих громіздких стелажів, замінили вікна, двері, зробили новий пандус та відкриту літню терасу. Бібліотека оживала на очах: як зовні, так і всередині, вона ставала щораз яскравішою та цікавішою.

Тут встановили мобільні (пересувні) стелажі, які максимально економлять простір. Великий зал залишили просторим, лише під стінами красуються яскраві полички з новими книгами, яких, до слова, тут чимало, – книжковий фонд наприкінці року оновили, за рахунок місцевого бюджету, понад двома тисячами нових книг. Тут розмістились також зручні м’які крісла для комфортного читання чи спілкування.

“Нам хотілось не просто зробити ремонт у приміщенні, а повністю змінити його філософію. Наша бібліотека буде не лише простором для читання. Ми плануємо проводити тут багато цікавих проектів, презентацій, обговорень, задумів та планів у нас чимало. Буде в нас також ланч-куток, де кожен наш відвідувач матиме змогу зробити собі горнятко чаю чи кави, відпочити, читаючи книгу. Люди зможуть принести й залишити у нас свої улюблені горнятка. Хочемо, щоб наша бібліотека стала відкритим простором, комфортним для всіх: і дорослих, і діток. Щоб батьки приходили до нас разом зі своїми дітьми, привчали їх до читання, бо книги допомагають виховувати свідоме майбутнє покоління” – наголосила директор URBAN-бібліотеки Віра Савка.

На відкриття Трускавецької URBAN-бібліотеки прибули голова облради Олександр Ганущин, голова Львівської ОДА Олег Синютка, міський голова Трускавця, представники обласної бібліотечної ситеми та департаменту культури ЛОДА. Освячення оновленого приміщення провів о. Василь Нестор.

“Мені дуже приємно, що цей проект так вдало реалізувався. В такій бібліотеці надзвичайно приємно знаходитись, її хочеться відвідувати. Він стане хорошим стартом і в майбутньому, я сподіваюсь, ми не менш успішно втілюватимемо інші задуми, реалізовуватимемо нові проекти” – зазначив міський голова Трускавця Андрій Кульчинський.

Присутніх розважали дитячий музичний колектив сопілкарів “Дударики” та юний співочий дует Саші та Жені Костюк, а завершилось відкриття екскурсією залами бібліотеки та святковим фуршетом.

“Я щиро дякую всім, хто нам допомагав. Якби не підтримка місцевої влади, ми не змогли б це реалізувати, бо проект передбачав співфінансування. Тому ми дуже вдячні владі та депутатському корпусу. Також окрема подяка Наталії Скибак, начальнику управління розвитку міста, яка допомогла написати проект, допомагала з документами, підтримувала, підказувала. Дякуємо всім волонтерам, які приходили та допомагали нам фізично, допомагали прибирати, протирати книги від пилу та розкладати їх на нові полички. Ми будемо раді бачити якнайбільше відвідувачів” – запросила Віра Савка.

Ніна ФЕДЬКО, фото – Тетяна Вінницька

Facebook Comments
Tags:
About Author: Fedko Nina