Не минуло й трьох місяців, відколи повноваження Держархбудконтролю були офіційно передані Трускавцю, як стартували перші судові позови. Початок їм поклала справа навколо зведення у Трускавці статуї Ісуса Христа.

Планувалось будівництво статуї Ісуса Христа тривалий час. Про неї говорили близько шести років, однак більшість цього часу мабуть була витрачена на паперову роботу та словесні наміри. Реальні роботи по зведенні статуї Христа-Спасителя розпочались лише в цьому році. Станом на сьогоднішній день на Гошівській горі вже залито фундамент та зведено форми для “заливання” постаменту.

На вигляд статуя далеко не така грандіозна, як очікувалось. Вже сьогодні можна точно сказати, що виднітиме вона далеко не на весь Трускавець і навряд чи зробить місто релігійною “меккою” чи маленькою копією Ріо-де-Жанейро. Хоча ідею зведення такої статуї більшість трускавчан сприймали схвально та позитивно.

Якщо раніше зведення статуї затягувалось з одних причин (або через прив’язки до виборів, або через бюрократичні рамки), сьогодні доведенню робіт до кінця можуть завадити перевірки і штрафи ДАБІ та судові позови.

12 вересня Трускавецький міський суд приступив до слухання справи за позовом керівника ГО “Довіра” Ігоря Кісака до Трускавецького відділу ДАБІ. Ігор Кісак збирається оскаржити штраф, який йому виписала комісія ДАБІ, представників якої він не допустив до перевірки.

Комісія з числа представників місцевого відділення Держархбудконтролю виїхала на місце зведення статуї після того, як до них поступив лист-звернення від Укрзалізниці з проханням перевірити дотримання норм будівництва, щоб попередити можливі осипання та зсуви Гошівської гори. Однак до перевірки комісію не допустили. В результаті цього, відділ ДАБІ склав протокол та виписав штраф ГО “Довіра”, яку очолює Ігор Кісак, в розмірі майже 50 тисяч гривень.

Сторона Ігоря Кісака називає цю перевірку “замовною”. Мовляв, все у них ведеться законно, всі документи присутні, гора ними обстежувалась і укріплювалась, а зараз їм просто вставляють “палки в колеса”. Чому ж комісію до перевірки не допускає – наразі сказати важко. Представник відділу ДАБІ, Валентина Кіндракевич, прокоментувати нам це питання взагалі відмовилась.

На першому засіданні, відповідачами (представником ДАБІ та юристом міськради) було висловлено клопотання про те, що позивач прострочив терміни оскарження накладеного на нього штрафу і позов не мав би розглядатись взагалі. Сторона позивача, в свою чергу, заявила, що вини їх в цьому немає.

“Ми звертались до Трускавецького суду, нам сказали, що такі справи розглядає Львівський окружний суд. Тому ми спочатку подали позов туди і лише коли у Львові суд виніс рішення про те, що ми маємо звертатись до суду у Трускавці, ми повторно написали позов сюди.” – зазначила представник Ігоря Кісака в суді Руслана Кісак.

Наразі слухання справи відклали до 12 жовтня. ДАБІ має наміри все ж перевірити будівництво, а ГО “Довіра” допускати будь-кого до перевірки не хоче. Хто виявиться правим у цій справі – вирішуватиме суд.

Ніна ФЕДЬКО

Facebook Comments
Tags:
About Author: Fedko Nina